Wat te doen en te laten bij vuurwerk

Wat voor mensen een feestmaand is, kan voor dieren een regelrechte hel zijn. Veel honden ervaren spanning door vuurwerk. In dit artikel geven we u een aantal tips om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling minder stressvol verloopt. Met stip op 1: begin nú met trainen en ondersteunende middelen en combineer de verschillende tips om tot een goed resultaat te komen.

‘Bomprooftraining’
Honden die met knallen geconfronteerd worden en hier zenuwachtig van worden, kunnen bevriezen, ontwijken (verstoppen) of vechten (confronteren). U kunt uw hond helpen om te leren met vuurwerk om te gaan. Als u veel afweet van de lichaamstaal van uw dier, stresssignalen goed weet te herkennen en weet hoe honden leren, kunt u zelf aan de slag met een speciale cd met vuurwerkgeluiden (ook wel vuurwerkcd genoemd en o.a. op internet te koop voor ongeveer 8 euro).

Naast geluid veroorzaakt vuurwerk ook lichtflitsen en trillingen. Creatieve eigenaren kunnen ook hiermee mee aan de slag. Het is heel belangrijk dat het geluid op de cd in het begin zo zacht staat dat uw hond echt nog ontspannen blijft. Daarna moet het heel langzaam worden opgevoerd en moet u uw hond veel belonen.

Voor hondeneigenaren worden ook individuele vuurwerk trainingen aangeboden. Het individuele aspect is belangrijk omdat iedere hond in een stressvolle situatie een eigen aanpak verdient en een eigen tempo zal hebben.

U moet vroeg beginnen (begin november) met de training om de schrikreactie op vuurwerk te verminderen. Als uw hond extreem reageert en het dit jaar nog niet lukt, begin er dan volgend jaar nog veel vroeger mee en geef uzelf en uw hond desnoods een jaar de tijd om te oefenen.

Kalmeringsmiddelen
Als extra ondersteuning kunnen er verschillende middelen worden ingezet. Uiteraard is er een keus tussen natuurlijke middelen en medicijnen van de dierenarts. Een berucht middel is Vetranquil. Dit medicijn wordt gebruikt als spierverslapper. Er zijn echter aanwijzingen dat het de zintuigelijke waarneming niet verandert, maar juist scherper maakt. Uw hond heeft dus net zoveel stress van het vuurwerk, alleen kan het zijn overlevingstactiek om weg te kruipen niet meer toepassen! Een zeer traumatische ervaring en niet zelden zijn honden na gebruik van dit middel alleen maar reactiever geworden. Als u uw dier kalmeringsmedicijnen wilt geven, laat u dan door uw dierenarts goed informeren over de mogelijke bijwerkingen.

Gelukkig zijn er ook combinaties van voedingsstoffen en kruiden die helpen om te ontspannen, stress te verminderen en uw dier ontvankelijker te maken voor leerervaringen zoals de hierboven beschreven ‘bomprooftraining’. Zo’n middel is Rust Compositum Extra. Dit compositum zit vol met natuurlijke rustgevers:

  • Magnesium dat ontspannend en ontkrampend werkt op alle weefsels waardoor het dier tot rust kan komen
  • Sint Janskruid dat een opwekkende werking heeft en helpt om evenwichtig te blijven in stressvolle situaties
  • Meidoorn dat zorgt voor het behoud van een normale bloeddruk, ook tijdens stresssituaties
  • Hop dat een rustgevende en ontspannende werking heeft
  • L-tryptofaan, de voorloper van het bekende serotine en een rustgevende en opbeurende werking heeft

Ook bij het geven van dit ondersteunende middel is het voor de beste werking belangrijk om begin november al te beginnen. En dit is ook gelijk een voordeel, want de eerste fanatieke knallers steken namelijk vaak al in het najaar de kop op……

Vijf…, vier…, drie…, twee…, één….
De tijd is daar, het is oudejaarsdag en er mag vuurwerk worden afgestoken. Het is nu simpelweg niet meer veilig voor dieren om zonder toezicht buiten te zijn. Honden moeten echter buiten hun behoefte doen. Probeer uw hond op een rustig moment en op een rustige plek uit te laten en zorg voor een stevig, goed passend tuig (geen halsband!) waar ze niet uit kunnen ontsnappen. Laat uw hond zeker niet los, hij kan gaan vluchten en u op zo’n moment niet horen roepen. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een angstig dier in huis? Het is belangrijk dat het in een vertrouwde omgeving is en thuis de mogelijkheid heeft om weg te kruipen op een veilige plek. Probeer zo mogelijk ergens een holletje van te creëren.

Steunen, niet troosten
Een hond is een roedeldier en om deze reden graag bij de baas. Waarschijnlijk een open deur, maar blijf dus thuis bij uw hond. Hiermee ontkrachten wij het vaak ten onrechte aangeraden negeren van de hond. Uw hond leeft op dit moment in een zeer stressvolle situatie en is dus niet in staat te leren. Als uw hond nu volkomen genegeerd wordt, zal blijven hangen in zijn eerste reactie en hier niet doorheen kunnen komen. De nieuwste inzichten laten zien: steunen, niet troosten. Dat betekent dat u een steunpilaar voor uw hond mag zijn. Hij mag tegen u aan komen liggen, u mag hem even kroelen, maar ga niet mee in de angst. Niet samen in kommer en kwel gaan zitten, er hoeft niet betutteld te worden, maar houd het juist luchtig. Goede jaarwisseling!

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

BronDe Groene Os