vlooienplaag

Verharen!

De hond laat weer een tapijt achter op de pas gestofzuigde bank. Jawel, het verharen is weer begonnen!

Het lijkt onlogisch om te gaan verharen als het kouder wordt, maar dat is het niet. De meeste dieren verharen tweemaal per jaar: in het vroege voorjaar en in het najaar. In het voorjaar verruilt een dier zijn winterjas voor een zomervacht. In het najaar valt de zomervacht uit terwijl de winterjas wordt aangemaakt.
Sommige dieren verruilen hun seizoensjas moeiteloos, maar opvallend veel dieren komen maar moeilijk door de rui heen. Sommige dieren hebben een verre van oorspronkelijke (dichte ondervacht en dunne bovenlaag) vacht waardoor dit al lastiger verloopt. Als we kijken welke factoren invloed hebben op de ruiperiode dan kunnen we dieren die zeer langdurig ruien helpen met een aantal simpele maatregelen:

 • Licht
  De rui wordt onder andere ingezet door het korter of langer worden van de dagen. Dieren in ons huis krijgen door het vele kunstlicht hier minder van mee. Probeer daar rekening mee te houden door huisdieren op een matig verlichte plaats te laten slapen.
 • Temperatuur
  Temperatuur is een belangrijke factor voor de kwaliteit van de vacht. Bij de moderne manier van dieren houden kan dat weleens verstoord zijn. Veel honden liggen het liefst tegen of óp de cv. Geef de hond een slaapplaats waar ze niet vlak naast de kachel liggen. Veel problemen met de rui en vacht hangen samen met de droge, warme lucht van centrale verwarming.
 • Hormonen
  Hormonen sturen veel lichaamsprocessen aan en hebben een belangrijke invloed op de kwaliteit van de huid en vacht. Kijk maar naar de ziekte van Cushing/PPID. Hierbij is sprake van een verstoorde hormoonhuishouding en een van de symptomen daarvan is een lange, krullende vacht en een moeizame rui. Een gezond hormoonsysteem is dus essentieel voor een soepele vachtwisseling. Provarium Breeding kan helpen om een gezonde hormoonbalans te handhaven.
 • Vachtverzorging
  Sommige problemen ontstaan door uw dier te veel te wassen en te borstelen. Voorbeelden hiervan zijn een zeer langdurige rui, te veel talgaanmaak of een hele droge huid. Veel wassen is niet goed voor de van nature waterafstotende vacht. Probeer alleen te wassen als uw dier écht heel vies is of tegen ongedierte behandeld moet worden. Te veel borstelen kan de haarzakjes overmatig stimuleren. Wat ‘te veel’ is verschilt per dier. Voor de meeste kortharige honden is eenmaal per week ruim voldoende. Bij langharige dieren moeten vooral klitten voorkomen worden. Tijdens de rui kunt u dit iets vaker doen.
 • Spijs en spijsvertering
  Gezonde voeding is de basis van een goede gezondheid. Vetzuren zoals in Trias Omega zorgen voor een gezonde huid en vacht en kunnen helpen om uw dier sneller door de rui heen te laten komen.
  Als de lever te veel moet werken, bijvoorbeeld door verkeerde voeding of vervuiling door chemicaliën, is het goed deze extra te ondersteunen. De lever heeft diverse belangrijke functies, zowel voor de spijsvertering en het aanmaken van verschillende vitamines als voor het aanmaken van hormonen. Tweemaal per jaar een reinigingskuur in de vorm van Drainage Compositum kan uitkomst bieden. Hierbij is wel een belangrijke voorwaarde dat uw dier gezond genoeg is om de afvalstoffen weg te kunnen werken en het eventjes wat rustiger aan mag doen.

Vachtkruiden
Vachtkruiden biedt een uitgekiende mix van kruiden en voedingsstoffen om de huid en vacht van uw dier te ondersteunen. Vachtkruiden kan worden ingezet bij dieren die moeizaam door de ruiperiode heenkomen, maar helpen ook bij kale plekken.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

BronDe Groene Os