Overgewicht bij honden

Overgewicht bij dieren

Iedereen kent wel de grappig bedoelde foto’s en filmpjes van te dikke honden. De realiteit is echter dat steeds meer huisdieren last hebben van overgewicht.

De schattingen lopen uiteen, maar ongeveer 30 tot 50% is te dik. Sommige rassen worden met een steeds zwaardere lichaamsbouw gefokt en als eigenaar is het dan niet altijd goed in te schatten wat een gezond gewicht is. Ook kunnen behandelaars het lastig vinden om het onderwerp overgewicht aan te kaarten en vinden veel baasjes het zielig als hun hondje geen tussendoortjes meer krijgt.

Een complex onderwerp dus, maar feit blijft dat een te zwaar dier onnodig gewicht met zich mee torst wat een behoorlijk gezondheidsrisico is.

Risico’s

Een te hoog gewicht belast de gewrichten te veel. Een dier is daar simpelweg niet voor gebouwd. Door deze extra belasting kan artrose ontstaan. Daarnaast kan overgewicht insulineresistentie en diabetes mellitus in de hand spelen. Bij fors overgewicht kan je hond zich niet meer goed bewegen en voelt het zich duidelijk niet fit. Ook is de gemiddelde levensverwachting van een hond met overgewicht gemiddeld twee jaar korter in dan die van hun slankere soortgenoten.

Tot slot brengt voor een dier met overgewicht een narcose extra risico’s met zich mee.

Overgewicht terugdringen

Het is dus zaak te voorkomen dat je hond te zwaar wordt en aan een bestaand overgewicht iets te doen. Net als bij mensen kan overgewicht een bijwerking van medicijnen zijn. Overleg dit met je dierenarts. Mocht de oorzaak hierin liggen, dan nog zal er wat aan gedaan moet worden, want gezond is het nooit. Meestal is de oorzaak echter het simpelweg te veel eten geven in relatie tot de hoeveelheid beweging. Waar de balans ligt, is voor elke hond verschillend.

Er zijn bepaalde factoren die er voor zorgen dat de voedingsbehoefte minder wordt. Denk hierbij aan castratie of sterilisatie of aan hoogbejaarde honden die nog maar weinig bewegen. De hoeveelheid voer en de tussendoortjes moeten dan worden aangepast. Voor senioren is het wel belangrijk om vaker eten aan te bieden. Het voer kan dan in kleine porties verdeeld worden. Het kan ook zijn dat de op de verpakking aangeraden hoeveelheid voer te hoog is voor je hond. Ook van rauw vlees moet niet te veel gegeven worden, juist omdat dit een zeer rijke voedingsbron is.

Gaat je hond op dieet dan is het een goed idee om een multivitaminesupplement bij het voer te geven om eventuele tekorten in de micronutriënten te voorkomen. Probeer ook de lichaamsbeweging te verhogen. Dit moet wel met beleid gebeuren, zodat de gewrichten die bij overgewicht toch al veel te verduren hebben, niet overbelast raken.

Soms is het als eigenaar ook echt lastig om te beoordelen of je hond al dan niet een gezond gewicht heeft. Je kan je op internet eens verdiepen in de Body Conditioning Score systemen (de lichaamsconditiescore) die voor verschillende diersoorten te vinden zijn. Als je er dan op gaat letten, valt het opeens op bij hoeveel honden je geen taille meer ziet.

Bron: De Groene Os