Hydrotherapie voor sporthonden

Hydrotherapie voor sporthonden

Tegenwoordig is het helemaal in om te sporten met je hond. Van agillity, fly ball, canicross tot frisbeën en ga zo maar door. Maar heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel belasting dit geeft op de gewrichten en spieren van een hond? Sporthonden kun je vergelijken met topsporters. Je traint veel met ze, dus bouwen ze een flinke spiermassa op, maar een blessure zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk om de spieren van je topsporter goed te onderhouden en bij een blessure de hond te helpen herstellen.

Zwemmen is voor honden een goede manier om onbelast alle spieren te trainen. Koud water kan er echter voor zorgen dat de spieren verkrampen en de hond juist minder soepel kan bewegen. Hydrotherapie biedt daarom voor topsporters een uitkomst!

Maar wat is hydrotherapie nu precies?

Hydrotherapie, wordt ook wel Aqua(water)-therapie genoemd. Hydrotherapie is een vorm van revalidatie, zoals fysiotherapie, en wordt in water uitgevoerd. Door de positieve eigenschappen van het water, die bijdragen aan een sneller herstel van de hond, is het bewegen in water een veilige manier van revalideren, waarbij er geen sprake is van verkeerde belasting of negatieve effecten.

Wanneer de hond zwemt of loopt zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten van de hond rust en de hond makkelijker kan bewegen. Dit zorgt voor een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in de gewrichten, functie herstel van de spieren en gewrichten, een betere stabiliteit en ontspanning van de spieren en dit alles zonder negatieve effecten!

Bij hydrotherapie is het water verwarmd. De temperatuur kan variëren van 28 tot en met 34 graden Celcius. Maar de ideale temperatuur is 32 graden. De temperatuur van het water zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof sneller door het lichaam vervoerd worden. Het warme water zorgt er tevens voor dat de spieren van het dier ontspannen en dat pijn, stijfheid en zwellingen verminderen.
Het bewegen in water is een inspannende workout. Dit heeft te maken met de dichtheid van het water. Dit maakt bewegen of zwemmen in water een betere vorm van “sporten”, maar veel minder belastend als lopen of rennen. Hydrotherapie traint de spieren (vergroot de spiermassa), verbeterd de conditie en het uithoudingsvermogen van de hond.

Bij hydrotherapie laat je de hond zwemmen, onder begeleiding van een hydrotherapeute in een voor honden geschikt bad. Zij kunnen ook trainen in een zogeheten; Aquatrainer. Dit is een loopband die onderwater gezet is. Deze therapie is onstaan in Engeland waar ze racehonden lieten zwemmen om de spieren van de hond te versterk. Deze therapie werd ingezet om de kans op blessures te verminderen en de topsnelheid van de honden te verhogen.

Hydrotherapie sporthonden

Waar wordt hydrotherapie voor gebruikt?

Hydrotherapie kan gebruikt worden voor honden met problemen aan het bewegingsaparaat of met neurologische problemen, maar hydrotherapie is ook een effectieve manier van bewegen voor gezonde honden waarvan; de conditie verbeterd dient te worden, af moeten vallen, ter ontspanning, als watergewenning of voor het overwinnen van watervrees.

Orthopedische condities

Revaliderende patiënten met orthopedische condities hebben baat bij hydrotherapie, omdat het een pijnvrije manier van bewegen is. De honden zijn vaak stijf en hebben moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt als spierversterking rond de zwakkere gewrichten, als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit. Bij orthopedische condities moet je denken aan aandoeningen zoals, artrose, heup dysplasie, elleboog dysplasie, patella luxatie, een gescheurde kruisband, enzovoorts.

Neurologische condities

Daarnaast wordt hydrotherapie ook veel gebruikt voor het prikkelen van de zenuwen en het stimuleren van beweging bij dieren met neurologische problemen. Dit zijn aandoeningen zoals; een hernia, spondylose of Cauda Equina Syndroom, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen, enzovoorts.

Blessures

Ook bij blessures (of ter voorkoming van) en bij het onverklaarbaar mank lopen van de hond en bij spierverlies, kan hydrotherapie helpen.

Ouderdom

Als laatste hebben oudere honden veel baat bij hydrotherapie. Als ondersteuning tegen stijfheid en slijtage van de spieren en gewrichten.

Overgewicht

Honden met overgewicht hebben vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten teveel. Dit leidt weer tot slijtage en artrose wat het moeilijker maakt om te bewegen en af te vallen. Het water zorgt ervoor dat honden met overgewicht makkelijker kunnen bewegen en hierdoor zonder belasting bewegen en afvallen.

Hydrotherapie als training

Bij sporthonden helpt hydrotherapie bij het verbeteren van de conditie, souplesse en spierkracht. Daarnaast kan hydrotherapie gebruikt worden om watervrees te overwinnen, een hond te laten wennen aan water of ter ontspanning.

Voor welke honden is hydrotherapie niet geschikt?

Honden met open wonden, hechtingen, ernstige huidproblemen, long of hartafwijkingen en loopse teven zijn niet geschikt voor hydrotherapie.

Kortom hydrotherapie is een hele goede kracht- en conditietraining voor je hond. Met behulp van hydrotherapie kan je de spieren van je hond trainen en onderhouden, blessures voorkomen en ervan herstellen, de conditie van je hond verbeteren en je hond soepeler laten bewegen.

Hydrotherapie sporthonden 2
Voor iedere topsporter dus een goede ondersteuning bij en tegen blessures!

Ook interesse in hydrotherapie voor uw hond?

Kijk voor meer informatie is op: www.hydrodogs.nl

Geschreven door: Britt van Roosmalen, gediplomeerd honden hydrotherapeute en eigenaresse van honden hydrotherapie centrum HydroDogs.

Britt van Roosmalen