Eet uw hond wel eens gras?

Veel honden eten regelmatig gras. We weten niet zeker de precieze reden waarom. Feit is wel dat de verschillende verklaringen ervoor behoorlijk uiteenlopen en de meningen verdeeld zijn. Er bestaan verschillende soorten gras en honden hebben vaak een voorkeur voor bepaalde typen. Sommige soorten prikkelen mogelijk de slokdarm en maag waardoor een braakreactie wordt opgewekt. Vaak worden ook kruiden meegenomen in dit graasgedrag. Dit kan een vorm van zelfmedicatie zijn. Zo worden in het voorjaar wel eens reinigende kruiden opgezocht.

Wel of niet uitbraken
Als uw hond met grote regelmaat gras eet, zou het goed zijn om eens te kijken of u kan achterhalen waarom hij dat doet. De eerste vraag die u zich dan eigenlijk moet stellen is: wordt het groen weer uitgebraakt of wordt het uitgepoept? Als het eten van gras gebruikt wordt om braken op te wekken kan dat verschillende oorzaken hebben.

  • Haren Honden likken hun vacht en tijdens deze vachtverzorging kunnen er haren in de maag terechtkomen. Als dit er te veel worden kan de hond gras gaan eten om deze weer kwijt te raken. U ziet dan de haren tussen de grassprieten in het braaksel terug.
  • Wormen Er zijn verschillende soorten wormen waar honden mee besmet kunnen zijn. In alle organismen komen wormen voor en ze hebben zelfs een functie voor de weerstand van het dier. Het moeten er echter niet te veel worden, dan is het schadelijk. Hoewel de precieze levenscyclus van elke soort worm weer anders is, planten de meesten zich voort in de darmen. Vervolgens worden er eitjes uitgescheiden die dan door een gastheer worden opgenomen (bijvoorbeeld door het eten van poep of snuffelen/likken op een besmette plek). Deze eitjes kunnen in de maag uitkomen. Een verklaring voor het eten van gras is om braken op te wekken om van deze larven af te komen.
  • Lege maag Sommige honden eten alleen gras op een lege maag, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Dit kan duiden op geïrriteerd maagslijmvlies. Honden die hier last van hebben kunnen geholpen worden door ze ’s avonds nog een kleine hoeveelheid voer te geven. Daarnaast kunnen kruiden uw hond helpen, bijvoorbeeld Maag Compositum van De Groene Os.

Gewoon lekker
Het is voor ons mensen misschien moeilijk te geloven, maar gras eten is normaal gedrag voor honden. Als uw hond verder niet misselijk lijkt te zijn, hoeft u zich geen zorgen te maken. Veel honden vinden het gewoon lekker! Zeker de nieuwe, sappige grassprieten zijn favoriet. In het voorjaar kan dit tot iets te veel enthousiasme leiden, waardoor uw hond juist misselijk kan worden van al dat gras in z’n maag. Probeer uw hond dan af te leiden met een andere activiteit.

Gevaren van gras eten
Is uw hond een rasechte gras-eter? Let er dan wel op dat hij dit alleen doet op plekken waar geen auto’s voorbij razen in verband met neergeslagen uitlaatgassen. In agrarische gebieden moet u alert zijn op velden die mogelijk bespoten worden met pesticiden. Ze zijn al eerder genoemd: wormen. Het is geen overbodige luxe om uw hond regelmatig te ontwormen. Vanwege het risico dat uw hond gras zou kunnen eten dat besmet is met wormeneitjes is dit ook voor de grazende hond van belang. Er zijn steeds meer bedrijven gespecialiseerd in laboratorium onderzoek naar wormen die aan de hand van een ontlastingsonderzoek een verantwoorde ontwormingskuur voor uw dier kunnen adviseren. U kunt ook bij uw dierenarts vragen naar een onderzoek en gericht ontwormingsadvies. Op deze manier ontwormt u voldoende zonder resistentie in de hand te werken.

BronDe Groene Os