5 tips om een geblesseerde hond bezig te houden

5 tips om een geblesseerde hond bezig te houden

Sportblessures horen bij een actief hondenleven. Hoe voorzichtig we ook zijn. Als een blessure optreedt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Deze kan de aard en de ernst van de blessure vaststellen en een passende behandeling voorschrijven voor jou geblesseerde hond.

Bij blessures komt het veel voor dat de hond voorlopig niet van de lijn mag tijdens het uitlaten, oftewel hij kreeg de gevreesde ‘lijnrust’. Als hij z’n vriendjes in het park ziet, wil hij wel, maar gaat (en mag) het even niet. Naast verplichte rust en gecontroleerde beweging zijn er supplementen verkrijgbaar die hierbij kunnen ondersteunen.

De lijnrust
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geblesseerde hond (tijdelijk) minder kan of mag bewegen. Zo moeten oudere dieren met bewegingsproblemen of honden die herstellend zijn van een operatie  het soms even rustig aan doen. We hebben een aantal uitgebreid beproefde tips op een rijtje gezet die op een leuke manier je hond bezig houden tijdens periodes van verplichte rust:

 • Impulscontrole oefenen
  Deze oefeningen zijn er op gericht om je hond te leren niet zomaar eten of een speeltje te pakken, maar eerst even bij u te ‘checken’. Zo kunnen deze oefeningen gebruikt worden om je hond te leren niet zomaar iets van straat te eten. De volgende links helpen je op weg:
  www.impuls-controle.nl/impulscontrole.htm en www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
 • Zet z’n neus (en z’n hersens) aan het werk!
  Hersenwerk voor honden is momenteel enorm populair en op allerlei niveau’ s uit te voeren. Verstop z’n brokjes eens in de tuin, maak een grabbelton met ballen, ander speelgoed en verstopte snoepjes of ga met een heus speurbuisje aan de slag:
  www.youtube.com/watch?v=b-weLZGq34Q&feature=youtu.be
  Voor de fanatiekelingen (van alle rassen en leeftijden) zijn er ook verschillende cursussen in het speuren.
 • Quality time
  Mensen hebben nogal eens haast. Honden niet. Tijden waarin je hond minder kan bewegen zijn uitstekend te benutten om meer in contact te komen met je dier. Geniet van elkaars aanwezigheid! Laat hem maar eens de hele omgeving afsnuffelen waar hij wil. Bedenk wat een informatie die neus toch allemaal verwerkt. Op die manier krijgt een klein rondje aan de lijn toch betekenis. Een andere bezigheid die honden graag met hun ‘familie’ doen is kauwen. Neem een kauwsnack mee naar het dichtstbijzijnde park, zoek een mooie boom uit, ga in de schaduw zitten en geef je hond de kauwsnack. Voor je hond de bevestiging: wij horen bij elkaar. Er is maar één must: telefoon thuis laten en genieten van het simpelweg samen zijn met je hond.
 • Hondenijsje
  Heerlijke verkoeling zonder wilde speelpartijen in het water. Vries fruitpuree of vleesbouillon met een paar hondenkoekjes in met behulp van een ijsvormpje. Gebruik een stukje buffelhuid als stokje. Spoel het ijsje even af met lauw water voor je het aan je hond geeft. Hiermee voorkom je dat bij de eerste lik zijn tong aan het ijsje blijft plakken.
 • Brokjes vissen uit een bak water
  Een variatie op de eerder genoemde grabbelton: vul een teiltje met water en gooi er wat ballen of ander speelgoed in dat bestand is tegen water. Doe er ook een paar snoepjes of brokjes bij (liefst brokjes die niet meteen uit elkaar vallen). Gegarandeerd snorkelplezier! Dit spelletje kan ook met alleen speelgoed gespeeld worden. Laat je hond de speeltjes uit de teil apporteren. Als dit lukt kan je proberen om je hond een specifiek speeltje te laten apporteren, bijvoorbeeld de bal en niet de stok of de kong.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Bron: De Groene OS